nanena

Az ego az igazságnak a vélemény által módosított változatában él

nanena

kép címe

Linkblog

Iratkozz fel nanena feedjére

Microblogom

Látogatók

Friss topikok

  • zhal: Nem vagy egyedül... :) Nem erőszakosságból, csak ugye mindenkinek bejön valami, nekem ez: michae... (2010.01.18. 12:05) Nyomot hagyni
  • micupeace (törölt): szia:)most találtam rá a blogodra, beleolvasgattam, és sokszor szinte mintha a saját gondolataimat... (2009.07.19. 18:16) Kedves Papírkönyv (technológiai szakítólevél)
  • Évikati: Igazat adok neked, de én egy kicsit derűlátóbb vagyok. Azt gondolom, hogy már nem kell sokáig várn... (2009.05.31. 20:24) Elégedetlenség
  • huhaha: Mimickét imádjuk!!! (2009.05.13. 08:25) Mi az ember?
  • huhaha: Azt hiszem, sokan vagyunk így, hogy napról napra egyre több mindent veszítünk el... (2009.05.13. 08:23) Lebegés

nanena a Propelleren

Nincs megjeleníthető elem

Valóban 15601 nap múlva fogy el az olaj?

2009.03.19. 09:05 :: nanena

"Döbbenet! Még 15601 nap és elfogy az olaj" címmel jelent meg ma reggel a pénzcentrum.hu-n egy elemző cikk Bajusz Péter aláírásával. A szerző elvégzett egy egyszerű osztást, s az eredményt tényként tette közzé. Miközben annak semmi köze a valósághoz. Azt gondolta, hogy ez ilyen egyszerű? Kinézek valahonnan két adatot és abból kanyarítok egy cikket? Úgy hogy értenem sem kell hozzá, s nem is kell magam megerőltetni? Mert nézzük mit is csinált!  A wordometers.info-n talált két adatot, a jelenleg ismert készleteket és a napjainkban mért fogyasztást. Ott volt előtte két szám. Gondolkodott, mit is lehetne ebből kihozni? Összeadni, kivonni, összeszorozni nincs értelme. Na akkor osszuk el egymással! S így kapott egy eredményt, amit rögtön közzé is tett, mint a saját agyszüleményét. De érvényes lehet-e ez az adat?

 

 

 

 

 

 

Komolyan azt képzelte, hogy a mai naptól kezdve ugyanabból a készletből minden nap ugyanazt a mennyiséget vesszük ki, s az pontosan 15601 nap múlva fogy el? Az ilyen szakértő azt gondolja, hogy a föld mélyén van egy nagy olajoshordó, amelyből mindennap kiszívunk egy kicsit, majd egy nap belenézünk, s látjuk, már nincs semmi az alján. De miért is téves ez a felfogás, miért jutott téves következtetésre a szerző?

  1. A teljes ásványvagyon nem állandó. A kutatások újabb és újabb eddig ismeretlen olajmezőket fedeznek fel. Továbbá az ipari készletek csak a jelenlegi technológiákkal kitermelhető mennyiséget jelzik. Ez a teljes készlet 30-40%-a. A technológia fejlődésével ez az arány 50-60%-ra emelkedhet, amely a készleteket kb 50-60%-kal növelheti.
  2. A felhasználás üteme nem állandó. Ez függ a kereslettől és a kínálattól is. Jelenleg a kereslet alacsony. Az ipari termelés növekedésével azonban emelkedni fog egy újabb válság bekövetkezéséig. Vagyis a felhasználás is ciklikus, előrejelezni lehet, de az sosem lehet pontos. Hiszen befolyásolhatja új technológiák megjelenése, háború, gazdasági ciklikusság, mező kimerülések, stb.

Persze kijelenthetjük, hogy nagy valószínüséggel még ebben az évszázadban elfogy a kitermelhető olaj. Azonban nagy magabiztossággal kell annak a szakértőnek rendelkeznie, aki ezt akár csak évtizedes biztonsággal is előre tudja prognosztizálni. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell arra az időpontra készülnünk. Lehet, hogy már most elkéstünk.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nanena.blog.hu/api/trackback/id/tr641011256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huhaha 2009.03.21. 20:19:45

Nostradamus is megmondta a jövőt :(
Aztán mégis itt vagyunk :)

Renrol 2009.03.28. 19:30:16

A XVlll.század végén azt jósolták,hogy a XlX. század fordulójára Párizs utcáit fél méteres lókaka fogja boritani!!!
És mi lett?--- feltalálták az autót!
süti beállítások módosítása