nanena

Az ego az igazságnak a vélemény által módosított változatában él

nanena

kép címe

Linkblog

Iratkozz fel nanena feedjére

Microblogom

Látogatók

Friss topikok

  • zhal: Nem vagy egyedül... :) Nem erőszakosságból, csak ugye mindenkinek bejön valami, nekem ez: michae... (2010.01.18. 12:05) Nyomot hagyni
  • micupeace (törölt): szia:)most találtam rá a blogodra, beleolvasgattam, és sokszor szinte mintha a saját gondolataimat... (2009.07.19. 18:16) Kedves Papírkönyv (technológiai szakítólevél)
  • Évikati: Igazat adok neked, de én egy kicsit derűlátóbb vagyok. Azt gondolom, hogy már nem kell sokáig várn... (2009.05.31. 20:24) Elégedetlenség
  • huhaha: Mimickét imádjuk!!! (2009.05.13. 08:25) Mi az ember?
  • huhaha: Azt hiszem, sokan vagyunk így, hogy napról napra egyre több mindent veszítünk el... (2009.05.13. 08:23) Lebegés

nanena a Propelleren

Nincs megjeleníthető elem

Merre mozog az olajár?

2009.05.29. 14:16 :: nanena

 A gazdasági elemzők az olaj árát általában egy évre előre jósolják meg. Ezek az előrejelzések a jelenlegi árak és a közelmúlt tendenciái alapján készülnek, feltételezve egy jövőbeni forgatókönyvet. Tapasztalatainkból tudjuk, hogy ezeket az elemzéseket nem kell mindig komolyan vennünk. Ha egy éve megnéztünk volna egy ilyen becslést a mai árra nézve, akkor többnyire 100 és 200 dollár közötti értékekkel találkozhattunk. De ha csak az április közepén közzétett cikkeket olvassuk, akkor meg éppen, hogy azt látjuk, most május végére 50 dolláros árat jósoltak. Tették ezt abból a tényből kiindulva, hogy április 16-án az ár még 50 dollár volt, az olajkészletek szintje magas volt, s a gazdasági fellendülésnek sem voltak jelei. Ezek a körülmények most is fennállnak, a hordónkénti ár mégis 29%-kal, 65 dollárra emelkedett. Mi lehet ennek a magyarázata? Csakis az, hogy a trendeket nem a valós gazdasági reálfolyamatok irányítják, hanem a várakozások. Amelyek ma pozitívak, de nem tudhatjuk, milyenek lesznek a következő hónapban vagy negyedévben. Milyen forgatókönyvek képzelhetőek el?

  1. Mélyül a globális válság, az olajár lezuhan 20 dollárra.
  2. Elértük a szakadék alját, de a gazdasági növekedés évekig elmarad, s ezért az ár 40 dolláron stabilizálódik.
  3. A globális növekedés üteme lassul, a fejlett és az átmenetet képező országok gazdasága csökken, az olajár 50 dollár közelében mozog.
  4. A fejlett országok nem térnek magukhoz, azonban az átmenetet képező államok gazdasága növekszik, főként Kínának köszönhetően. Az olajár 70 dollárra emelkedik.
  5. Az USA és a globális gazdaság is növekedésnek indul az év utolsó negyedévében, elsősorban a gazdaságba áramló állami pénzeszközök miatt. Az olajár eléri, sőt meg is haladhatja a 100 dollárt.

Hogy melyik forgatókönyv fog megvalósulni, most még nem tudjuk. Az elemzők az 50 dolláros árat érzik reálisnak. A jelenlegi ár azonban azt jelzi, hogy a gazdaság szereplői bíznak abban, hogy az USA élénkítő intézkedései hatására növekedés fog megvalósulni, s Kína fogyasztása pedig tovább emelkedik. Ha ez az elgondolás érvényesül, akkor még ez év végén, vagy a következő év elején újra 100 dollárra emelkedhet az olajár. Az elemzéseket általában befektetők olvassák, s az előrejelzések hatással vannak az árra, ahogy az árak is az előrejelzésekre. A probléma akkor van, amikor ezek elszakadnak a realitásoktól, s várakozások, illúziók befolyásolják a piacot és az árakat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nanena.blog.hu/api/trackback/id/tr451150964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása