nanena

Az ego az igazságnak a vélemény által módosított változatában él

nanena

kép címe

Linkblog

Iratkozz fel nanena feedjére

Microblogom

Látogatók

Friss topikok

  • zhal: Nem vagy egyedül... :) Nem erőszakosságból, csak ugye mindenkinek bejön valami, nekem ez: michae... (2010.01.18. 12:05) Nyomot hagyni
  • micupeace (törölt): szia:)most találtam rá a blogodra, beleolvasgattam, és sokszor szinte mintha a saját gondolataimat... (2009.07.19. 18:16) Kedves Papírkönyv (technológiai szakítólevél)
  • Évikati: Igazat adok neked, de én egy kicsit derűlátóbb vagyok. Azt gondolom, hogy már nem kell sokáig várn... (2009.05.31. 20:24) Elégedetlenség
  • huhaha: Mimickét imádjuk!!! (2009.05.13. 08:25) Mi az ember?
  • huhaha: Azt hiszem, sokan vagyunk így, hogy napról napra egyre több mindent veszítünk el... (2009.05.13. 08:23) Lebegés

nanena a Propelleren

Nincs megjeleníthető elem

Háború lesz vagy van visszaút?

2009.03.05. 12:55 :: nanena

Sok ember háborút vizionál országok, etnikumok, szegények és gazdagok, bevándorlók és őslakosok, bűnözők és társadalom között. És nagyon sok konfliktusforrást meg sem említettünk. Valóban nincs más jövőnk? Csak lerombolni mindent, hogy utána egy újat építhessünk?  Sok szakértő jelentet meg elemzéseket, s a háború okának és végkimenetelének mindegyik mást jelöl meg. Miközben csak egy jövő lehetséges. Ha befolyásolni tudnánk az eseményeket, akkor mi is háborút szeretnénk vagy békét? Ha a békét az eddigi viszonyok konzerválása jelenti, akkor azt biztosan nem. De lehetséges-e átalakítani ezt a rendszert? Mert mindenhonnan azt halljuk, válságban a kapitalizmus, a Föld, a gazdaság, az értékek, az erkölcs, a politika. Mindenki toldozgat-foldozgat és mégsem javul semmi. Nem találtuk meg a megfelelő eszközöket vagy nem is lehetséges átalakítással a pozitív irányú változás? Ezeket az eszközöket nem mi találjuk ki és nem is mi alkalmazzuk. Az aktuális hatalom saját érdekeinek megfelelően gyárt elméleteket és ezeket erölteti ránk vagy egyszerűen nem csinál semmit. Az előbbi és az utóbbi sem jó. Radikalizálódik a népesség többsége, mert úgy érzi, ha akaratát nem tudja kifejezésre juttatni békés eszközökkel, akkor csak a háború segíthet azon, hogy olyan rendszer alakuljon ki, amelyben érvényesülhetnének az ő egyéni és közösségi érdekei is.

S hogy melyik az a konfliktus, amely kitöréssel fenyeget? Ez az erőforrásokhoz való egyenlőtlen hozzáférés. Az, hogy egyes országok rendelkeznek természeti kincsekkel, s ezt más országok feletti uralom megszerzésére használják. Az, hogy egyre többen vagyunk a Földön. Az, hogy egyre nő az inproduktív népesség a produktív kárára. S az utóbbiak nem akarnak a szakadékba zuhanni az előbbiekkel együtt. Előbb-utóbb mindenkiben felmerül majd a gondolat, hogy a Föld, a társadalom nem képes ennyi embert ellátni, csökkenteni kell a keresletet, s ezt a fogyasztók számának csökkentésével is el lehet érni. Mert abból már kiábrándultunk, hogy csak kevesen érezzük kötelezettségünknek a munkát. A politika csak azt tartja szem előtt, hogy kenyér és cirkusz kell a népnek, s ha ezt megkapja, akkor őt örökre a hatalomban tartja. De egyszer eltűnnek azok az emberek, akik megtermelik a kenyeret és akkor mindannyian a szakadékba zuhanunk. Többségünk azonban élni akar, s tudjuk, hogy kötelezettségeink vannak. De jogaink is! Ha mi dolgozunk, akkor miért rajtunk minden teher? Az egyéneknek, csoportoknak, országoknak meg kell termelniük, amit elfogyasztanak! Nem lehet kifosztani a dolgozókat és a jövő generációit!

Ha a hatalom ezt felismeri és mer is tenni, akkor még van visszaút. Ha nem, ha továbbra is azt segíti elő, hogy az inproduktív népesség aránya növekedjen, akkor válhatnak valósággá az apokaliptikus víziók. Mert rövid időn belül 8 milliárd ember él egy lerabolt földgolyón, víz, energia, élelem nélkül.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nanena.blog.hu/api/trackback/id/tr11982787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Rendíthetetlen Ólomkatona 2009.03.05. 18:19:13

A hatalom gyakorlói egy dologról biztosan nem mondanak le soha: a saját kényelmükről. Ezt a kényelmet pedig csak egyféleképpen tudják maguknak biztosítani a jövőben: csökkentik a Föld népességét. És kik azok, akik még viszonylagos jólétben és komfortosan élnek a vezetőkön kívül? Az európaiak, az észak-amerikaiak, a japánok és az ausztrálok, valamint új-zélandiak. Hogy csökkenjen az energiafelhasználás, ezektől az emberektől kell megszabadulni, mert ők fogyasztanak (sokat). Közérthetőbben: a fehér embert és a japánokat el kell tüntetni a Föld színéről. Mert az kizárt, hogy ekkora tömeg egy emberként lemondjon a kényelemről. Márpedig ez a túlélés záloga. De majd úgyis meglátjuk, mi lesz...

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.05. 18:29:03

@A rendíthetetlen ólomkatona: Azoknál a népeknél nagy az energiafelhasználás, akik dolgoznak. Vagyis ha eltüntetjük őket a Föld felszínéről, akkor a dolgozókat is, az irányítókat is. S marad a nagy anarchia. Amíg az utolsó ember is el nem tűnik. Utána már csak a nagy csönd.

A Rendíthetetlen Ólomkatona 2009.03.05. 19:27:27

@nanena: Valóban, a fent vázoltak túlságosan nagyszabású és átgondolatlan tervei egy bizonyos érdekkörnek, de tény, hogy ismét ezek népek fognak pórul járni, akárcsak az előző két világégés idején. Megint Európa lesz az elsődleges hadszíntér.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.05. 20:33:43

@A rendíthetetlen ólomkatona: Most olvastam egy elemzést, amely szerint Európa nyertese lesz az évszázadnak, mivel felértékelődik a szerepe. De a kontinensen belül átértékelődnek a hangsúlyok. Lengyelország elhagyja a többi államot, mivel az USA csak így tud egy számára baráti államot tudni Oroszországhoz közel. Ez gazdaságilag és politikailag az Unió vezetőjévé teszi a lengyeleket. A másik vezető Törökország lesz, amely modern hadserege az egész térséget fogja kordában tartani. Vagyis ez azt jelenti, hogy új csendőrökre lesz szükség, hogy fenntartsák a látszólagos rendet. Ez azonban csak elodázza a világégést, amely akkor következik be, amikor elfogy az olaj és gáz. Mert ekkor megindul a vándorlás dél felé, s nemzetek fognak találkozni, amely nem lesz baráti, hiszen az élettér megteremtése lesz a cél. Ezért aki még fiatal, az menjen már eleve délre. Vagy a Marsra.:-)
süti beállítások módosítása