nanena

Az ego az igazságnak a vélemény által módosított változatában él

nanena

kép címe

Linkblog

Iratkozz fel nanena feedjére

Microblogom

Látogatók

Friss topikok

  • zhal: Nem vagy egyedül... :) Nem erőszakosságból, csak ugye mindenkinek bejön valami, nekem ez: michae... (2010.01.18. 12:05) Nyomot hagyni
  • micupeace (törölt): szia:)most találtam rá a blogodra, beleolvasgattam, és sokszor szinte mintha a saját gondolataimat... (2009.07.19. 18:16) Kedves Papírkönyv (technológiai szakítólevél)
  • Évikati: Igazat adok neked, de én egy kicsit derűlátóbb vagyok. Azt gondolom, hogy már nem kell sokáig várn... (2009.05.31. 20:24) Elégedetlenség
  • huhaha: Mimickét imádjuk!!! (2009.05.13. 08:25) Mi az ember?
  • huhaha: Azt hiszem, sokan vagyunk így, hogy napról napra egyre több mindent veszítünk el... (2009.05.13. 08:23) Lebegés

nanena a Propelleren

Nincs megjeleníthető elem

Jobbegyenes? Balegyenes? KO ez így is úgy is

2009.02.12. 19:57 :: nanena

Beszél itt mindenki jobb meg baloldalról, elitcseréről és hasonlókról. Szerintem nálunk egyik ilyen fogalom sem létezik. S ezért mindegy, hogy jobb (fidesz, kereszténydemokrata) vagy bal (szoci, szdsz) van kormányon. Persze mindegyiknek vannak ideáik, még gondolataik is, de azokat nem lehet a hagyományos sémák közé sorolni. Ezért nehéz őket összehasonlítani a régi demokráciák pártjaival. Ott igazán nem is válnak el élesen a pártok, s ezért könnyebben fel is cserélhetőek. Például Ausztriában sem jelent különösebb változást egy szocdem-néppárt csere. S ezért tudnak koalícióban is kormányozni. Nálunk zsigeri alapon szerveződnek a pártok. Ha utálom a Hornt, Medgyessyt, Gyurcsányt, akkor fideszes vagyok. Ha Orbánt gondolom egy demagóg népbutítónak, akkor baloldali vagyok. Ha meg mindekettőt és még a cigányokat is, akkor Jobbikos. S ezért nem várhatunk semmit a választásoktól, elitcserétől. Az elitcsere feltételezi, hogy van kettő elkülöníthető elit csoport. Nálunk komolyan senki sem gondolja sem a fideszről, sem az mszp-ről, hogy ők elit lennének. Ugyanis ez a szó egy minőséget is feltételez erkölcsi tartással. Az elitnek kell erkölcsi példát adnia és mutatnia. Ha lenne két ilyen csoportunk, mindegy lenne melyik van hatalmon. A tragédiánk, hogy egy ilyen csoport sincs. És ezért mindegy, hogy a fidesz vagy az mszp tölti be a miniszterelnöki, miniszteri posztokat. Azt nem tudom mondani, hogy kormányoz, mert ez is már egy cselekedet pozitív jelzője. Vagyis abszolút mindegy, mszp vagy fidesz. A mi parlamentális demokráciánk egy tragédia.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nanena.blog.hu/api/trackback/id/tr35939712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.13. 23:43:15

Ha utálom a Hornt, Medgyessyt, Gyurcsányt, akkor fideszes vagyok. Ha Orbánt gondolom egy demagóg népbutítónak, akkor baloldali vagyok. Ha meg mindkettőt és még a cigányokat is, akkor Jobbikos.

- ennél pontosabb kórképet rég olvastam :)

nyirtass 2009.02.14. 00:36:03

Én is találónak találom ahogy össze raktad, bár a cigány kérdés enyhén kilóg a sorból, de azért mégis van benne valami.
Hasonló "erkölcsi tartás" hiánya "alulról" ami szintén hiányzik "felülről"

M.A.R.V 2009.02.14. 08:29:57

Ez teljes egészében igaz... sajnos :)

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.14. 10:05:16

De hol találhatják meg helyüket azok az emberek, akik racionálisan gondolkoznak és nem hajlandóak pártszimpátiájukat érzelmi alapon kialakítani? Nem hajlandóak sem megalkudni, sem ordítani és menetelni az utcákon! Kifejtjük véleményünket, mégis elveszettnek, sőt elszigeteltnek érezzük magunkat? Milyen erőt és hol tudunk felmutatni? Van-e jelenleg a racionális gondolkozásnak ereje és szerepe?

A Rendíthetetlen Ólomkatona 2009.02.19. 14:38:27

@nanena:

A racionális gondolkodásnak nincs még itt az ideje. Sajnos a több évtizedes irracionalitás olyan mélyre süllyesztett minket, hogy itt és most kizárólag radikális, esetenként szélsőséges megoldásokra van/lesz szükség. És ha ez nem tetszik az emberek túlnyomó többségének, akkor is így kell lennie/így lesz.

A nácikat lehet nem szeretni, megvetni vagy egyenesen gyűlölni, de tény, hogy egyedül ők voltak képesek kimosni Németországot a weimari fertőből. Lehet, hogy néha túlzásokba estek, de a berlini olimpiára puccba vágták az országot, jólétet teremtettek. Nálunk sem azon kéne agyalni, hogy bizonyos megoldások mennyire „haladó szellemiségűek”, „európaiak”, „felvilágosultak” vagy „demokraták”, hanem hogy mennyire célravezetők.

Én ezzel persze nem akarlak téged befolyásolni (gondolom, nem is tudlak), csak én így látom. Nem hiszek már a békés rendezésben. És nem azért, mert vérontást akarok. Hanem azért, mert késeinek érzem az ébredést. Isten óvja Magyarországot!

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.19. 16:14:34

@A rendíthetetlen ólomkatona: Szerintem meg éppen a racionális gondolkozásnak van itt az ideje. Mert az mondhatja csak meg, hogy a szélsőséges megoldásokkal meddig lehet elmenni. Az irracionalitás világában kell racionálisan gondolkozni. Elvileg az általad említett szélsőséges megoldás is lehet racionális adott helyzetben. Az utókor dönti el úgyis mi volt a helyes. Mi pedig a jelenben élünk. Az biztos, hogy a mai vezetők a jövő Magyarországában csak mint szitokszó fognak szerepelni. De ők ezt nem érzik, s ezért gondolkoznak irracionálisan. A kérdés, hogy ellenük racionalitással vagy irracionalitással lehet küzdeni?

A Rendíthetetlen Ólomkatona 2009.02.23. 14:37:36

@nanena: Én azon az állásponton vagyok, hogy be kéne vezetnünk valami hasonlót a római diktátorok rendszeréhez. Mert ha túl sokakat kérdezünk meg a rendezés mikéntjéről, annak az lesz a vége, hogy minden marad a régiben. Az meg ugye nem tartható. Az előző évtizedben a miatt aggódtunk, mi lesz a délvidéki magyarokkal, rokonainkkal, barátainkkal a balkáni háborúban, illetve nekünk sikerül-e kimaradnunk belőle. A következő évtizedben szerintem meg ők fogják aggódva nézni a Magyarországról érkező képsorokat. Remélem, csak én látom ennyire sötéten a jövőt, és a valóságban soha nem történnek meg azok a dolgok, amik mostanában járnak a fejemben.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.23. 19:42:01

@A rendíthetetlen ólomkatona: Nekem is vannak olyan gondolataim, hogy a funkcionális analfabétákat ki kellene zárni a szavazásokból. Egy kocsmában idejéttöltő, agyát szétivott 0 iq-ju embernek ugyanannyit ér a szavazata, mint az egy sokdiplomás többnyelven beszélő 200-as iq-junak. És előbbiek vannak többségében. De egyesek szerint ezt hívják demokráciának. Szerintem meg a hülyék diktatúrájának.

A Rendíthetetlen Ólomkatona 2009.02.25. 23:52:41

@nanena: Remélem, nem bánod, ha erre csak egy linkkel válaszolok: gportal.hu/gindex.php?pg=14504610&nid=2451178

A demokrácia ugyanis ilyen volt, csak sajnos ezt a legtöbben elfelejtik/elhallgatják.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.26. 09:17:57

@A rendíthetetlen ólomkatona: Érdekes a cikk. Van amivel egyetértek. Azt nem merem mondani, hogy mindegyik ponttal.

A Rendíthetetlen Ólomkatona 2009.02.26. 17:57:32

@nanena: Remélem, ezt kifejted majd. Kíváncsi vagyok, mit kifogásolsz.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.26. 18:45:07

@A rendíthetetlen ólomkatona: Gyakorlatilag csak az iskolázatlan tömegek teljes trón(jog)fosztásával értek egyet. Csak az szavazzon, aki képes felfogni szavazata súlyát. A nőknek kicsit más a gondolkodása, de pl. párom közéletről alkotott véleménye azonos az enyémmel, s lehet, hogy okosabb is nálam. Így náluk is érvényes, hogy a 0 iq-jú ne szavazzon. Az idegeneket sem lehet egy kalap alá venni. Mondjuk annak, hogy Pákó szavazata annyit ér, mint az enyém, az nem tetszik. Amúgy is kérdés, hogy kit tartunk idegennek. Én sok országban nem érzem magam annak, s remélem ők sem engem. A rabszolgaságot a jelenkorban nem tudom értelmezni.
süti beállítások módosítása