nanena

Az ego az igazságnak a vélemény által módosított változatában él

nanena

kép címe

Linkblog

Iratkozz fel nanena feedjére

Microblogom

Látogatók

Friss topikok

  • zhal: Nem vagy egyedül... :) Nem erőszakosságból, csak ugye mindenkinek bejön valami, nekem ez: michae... (2010.01.18. 12:05) Nyomot hagyni
  • micupeace (törölt): szia:)most találtam rá a blogodra, beleolvasgattam, és sokszor szinte mintha a saját gondolataimat... (2009.07.19. 18:16) Kedves Papírkönyv (technológiai szakítólevél)
  • Évikati: Igazat adok neked, de én egy kicsit derűlátóbb vagyok. Azt gondolom, hogy már nem kell sokáig várn... (2009.05.31. 20:24) Elégedetlenség
  • huhaha: Mimickét imádjuk!!! (2009.05.13. 08:25) Mi az ember?
  • huhaha: Azt hiszem, sokan vagyunk így, hogy napról napra egyre több mindent veszítünk el... (2009.05.13. 08:23) Lebegés

nanena a Propelleren

Nincs megjeleníthető elem

Újra emelkedik az olajár

2009.03.24. 09:56 :: nanena

Az olajár újra emelkedőben van, ahogy a mellékelt grafikonon is láthatjuk. Ha a teljes görbét nézzük, akkor az 50 dolláros ár nem tünik olyan rossznak. Különösen akkor, ha a múlt évi 147 dolláros csúccsal hasonlítjuk össze. De amennyiben a múlt havi adatokat nézzük, amikor stabilan 30 és 40 dollár között tartózkodott az ár, akkor azt kell megállapítanunk, hogy ahhoz képest az emelkedés már megközelíti az 50%-ot. Látszatra ez az adat a gazdaság válságát jelzi. Pedig éppen az ellenkezője lehet igaz. Ez a jele annak, hogy a részvénypiac elérte a mélypontot, és kezd magához térni a gazdaság. Persze ez jelenleg elsősorban csak az USA-ra érvényes, s hatásai csak később terjednek át a világ többi részére. De minek a hatása lehet, hogy kezdenek kilábalni a válságból? Ez valószínüleg az Obama adminisztráció gazdaságélénkítő intézkedéseinek a hatása. A pénzáramlás mesterséges növelése úgy látszik elérte hatását, csökken a munkanélküliség növekedése, és a gazdaság lassan kezd magához térni. S ez azt eredményezi, hogy az olaj iránti kereslet is növekszik. 

Ha az elmúlt néhány hónapot vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy az USA GDP-je 8%-kal esett. Ezzel párhuzamosan a napi olajfogyasztás is lecsökkent 21 millió barrelről 19 millióra. Ez a visszaeső ipari termelés eredménye. Mindenki megpróbálta visszafogni a kiadásait, kevesebben utaztak, csökkentették a termelést, kevesebb terméket szállítottak. 

Az amerikai gazdaság magához térését üdvözölhetjük, azonban ez felvet egy újabb problémát. Az USA olajfogyasztása 2 millió barrellel csökkent, a világ teljes olajfelhasználása azonban csak 1 millióval. Ez azért fordulhatott elő, mert Kína kihasználta az alacsony árat és felhasználását közel 1 millió barrellel növelte. Ez érzékelhetően annak a jele, hogy Kína megpróbálja túlnőni az USA gazdaságát. Ha ez a tendencia folytatódik, és az USA gazdasága visszaemelkedik a 2008-as szintre, akkor a világ olajfogyasztása meghaladhatja a tavalyi év közepén tapasztalható szintet. Jelenleg az országok és a termelők magas készlettel rendelkeznek, amelyek pár hónapig ellensúlyozhatják a fogyasztás növekedését. De hosszab távon ez már nem lehetséges. Az olajvállalatok az alacsony árra reagálva lassították vagy le is állítottak kutatási és fejlesztési projektjeiket. Ez azt eredményezheti, hogy az olajkitermelés növelése valószínüleg nem tudja majd követni a kereslet emelkedését a következő 2-3 évben. Ennek tükrében a következőket jelezhetjük előre:

  1. A gazdaság növekedése növelni fogja az olaj iránti keresletet
  2. A növekvő keresletet a tartalékok csak egy ideig képesek ellensúlyozni
  3. Az olajár 2-3 éven belül 200 dollárra emelkedhet
  4. A magas olajár egy újabb gazdasági válságot fog eredményezni

Remélhetőleg nem ez a forgatókönyv fog bekövetkezni, mert ebben az esetben folyamatos recesszió-konjunktúra fogja váltani egymást. De Magyarországon ez másként fog jelenkezni. Nem tudunk rugalmasan alkalmazkodni a világgazdaság változásaihoz. Így a konjunktúrát csak késve tudnánk követni, a világ azonban akkor már újra recesszióban lehet. Vagyis a világgazdaság állandó hintázása nálunk állandó hanyatlást okozhat.

Szólj hozzá!

Címkék: economy growth oil price

A bejegyzés trackback címe:

https://nanena.blog.hu/api/trackback/id/tr341021861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása