nanena

Az ego az igazságnak a vélemény által módosított változatában él

nanena

kép címe

Linkblog

Iratkozz fel nanena feedjére

Microblogom

Látogatók

Friss topikok

  • zhal: Nem vagy egyedül... :) Nem erőszakosságból, csak ugye mindenkinek bejön valami, nekem ez: michae... (2010.01.18. 12:05) Nyomot hagyni
  • micupeace (törölt): szia:)most találtam rá a blogodra, beleolvasgattam, és sokszor szinte mintha a saját gondolataimat... (2009.07.19. 18:16) Kedves Papírkönyv (technológiai szakítólevél)
  • Évikati: Igazat adok neked, de én egy kicsit derűlátóbb vagyok. Azt gondolom, hogy már nem kell sokáig várn... (2009.05.31. 20:24) Elégedetlenség
  • huhaha: Mimickét imádjuk!!! (2009.05.13. 08:25) Mi az ember?
  • huhaha: Azt hiszem, sokan vagyunk így, hogy napról napra egyre több mindent veszítünk el... (2009.05.13. 08:23) Lebegés

nanena a Propelleren

Nincs megjeleníthető elem

Miért megy fizetésünk kétharmada az államnak?

2009.03.12. 08:05 :: nanena

Általában mindenki hónap elején kapja meg a fizetési papírját. Tekintetünk rögtön a kifizetendő összegre esik, majd megnézzük a teljes, bruttó bér összegét is. És sokan megdöbbennünk, hogy a kettő között kétszeres különbség van. Hogyan lehetséges ez? Ez a normális? Miért van az, hogy fizetésem fele automatikusan állambácsihoz vándorol?! És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a munkáltató is fizet. Ez még Bokros Lajosnak is feltűnt.

"az adóék (tax wedge) maximuma körülbelül 67%, vagyis minden három forint határjövedelemből kettőt elvon a költségvetés."

Azaz a napi 8 óra munkaidőből körülbelül 5 és fél órát az államnak dolgozok. Persze mondhatják, hogy az állam értem van, a társadalom intézménye. Ezt valahogy nem érzem. Csak azt, hogy ráült a hátamra, szorongatja a nyakamat és nem akar onnan leszállni addig, amig az utolsó forintot is ki nem szorítja onnan. Mindig reménykedek benne, hogy jön egy új kormány, amely a munkát tartja értéknek. Amit támogatni kell, nem beletörülni a sáros csizmáját. De újra és újra csalódok. Jönnek az új programok szép szavakkal, s azokkal a szólamokkal, hogy csak most húzzuk össze egy kicsit magunkat, mert utána minden jó lesz. Persze ez az összehúzás az államra nem vonatkozik. Ő a belőlem kisajtolt pénzt könnyen osztogatja haveroknak, cigányoknak. Nagyon bő ez a kör csak én nem tudok sehogysem belekerülni. Persze, hogy nem, hiszen le vannak osztva a lapok. Valakiknek dolgozni is kell, hogy mások jól éljenek. Nekem pedig semmi beleszólásom nincs ebbe. De nem is sírnánk, ha úgy éreznénk, hogy ennek az egésznek haszna is van, hogy valamit visszakapunk. De ez a remény egyre kisebb. 

Mit tehetnénk mást, ha nem vagyunk csalók, nem sikkasztunk, csak a saját munkánkból szeretnénk normálisan megélni? Holnap és holnapután is bemegyünk a gyárba, az üzletbe, az irodába és dolgozunk, hogy a saját és családunk megélhetését biztosítsuk. A bűnözők, a korruptak, az állam pedig odafentről lenéznek ránk és jót derülnek magukban. 

3 komment · 1 trackback

Címkék: dolgozó korrupt elvonás adóterhelés munkabér

A bejegyzés trackback címe:

https://nanena.blog.hu/api/trackback/id/tr46995992

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.03.12. 09:02:41

Izmos állam, kövér állam Húsz éve bele vagyunk ragadva egy nagyon egysíkú, gyakorlatilag csak leegyszerűsített jelszavak szintjén zajló "állam versus piac", "nagy állam versus kis állam"-vitába. Nagyon jó volna végre túllépni rajta, me…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.03.12. 09:39:40

Gratulálok, maximálisan egyetértek.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.12. 19:58:50

Az a baj, hogy az adóék nagyon megdrágítja a magyar munkaerőt. Gyakran mondják pl. hogy "milyen keveset keres a magyar munkás a külföldihez képest!", s ez így is van, de korántsem akkora a különbség, mint gondolnánk. Példa: otthon egy munkás 400 eurót kapott kézhez; a cégnek belekerült úgy 700 euróba (ez a szuperbruttó). A külföldi kollégája 900 eurót kapott kézhez, szuperbruttója kb. 1100 euró volt... A tőkésnek a költség a 700 és az 1100 euró, ami között 50%-os különbség van, a nettó között meg 120%-os... S hiába mondja a magyar kolléga, hogy ő szeretne többet keresni, a külföldi főnök mondhatja, hogy oké, ad ő 1000 eurót, de abból a melós jó ha megkap 550-et, ami szintén nem egy nagy pénz, ha jól tudom, még mindig átlagfizetés alatt van. S itt van a probléma, mert ennél többet már nem ad a külföldi tőkés, mert akkor egyszerűbb visszamenni a nyugati anyaországba (vagy inkább keletebbre), a magyar melós meg tovább sír, hogy mire elég ez a pénz... Szóval arra akarok kilyukadni, hogy a külföldnek mi igenis drágák vagyunk munkaerőköltség szempontjából.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.12. 20:36:36

@Droli: És a túladóztatásnak erősen teljesítmény visszafogó hatása is van. Ha több a nettó jövedelmünk, többet is vagyunk hajlandók dolgozni. Vagyis ugyanolyan bruttó jövedelem mellett nagyobb a produktum, ha több marad a dolgozónak. Ezért is érdemesebb a tőkésnek olyan országban dolgoztatni, ahol kisebb az elvonás, mert ugyanannyi befektetéssel nagyobb munkateljesítményt kap.
süti beállítások módosítása