nanena

Az ego az igazságnak a vélemény által módosított változatában él

nanena

kép címe

Linkblog

Iratkozz fel nanena feedjére

Microblogom

Látogatók

Friss topikok

  • zhal: Nem vagy egyedül... :) Nem erőszakosságból, csak ugye mindenkinek bejön valami, nekem ez: michae... (2010.01.18. 12:05) Nyomot hagyni
  • micupeace (törölt): szia:)most találtam rá a blogodra, beleolvasgattam, és sokszor szinte mintha a saját gondolataimat... (2009.07.19. 18:16) Kedves Papírkönyv (technológiai szakítólevél)
  • Évikati: Igazat adok neked, de én egy kicsit derűlátóbb vagyok. Azt gondolom, hogy már nem kell sokáig várn... (2009.05.31. 20:24) Elégedetlenség
  • huhaha: Mimickét imádjuk!!! (2009.05.13. 08:25) Mi az ember?
  • huhaha: Azt hiszem, sokan vagyunk így, hogy napról napra egyre több mindent veszítünk el... (2009.05.13. 08:23) Lebegés

nanena a Propelleren

Nincs megjeleníthető elem

Bokros? Kinek a messiása?

2009.03.09. 00:00 :: nanena

Egy messiásra várunk, aki kivezeti majd az országot a gazdasági és társadalmi válságból. Persze mindenkinek mást jelent ez a fogalom.  Úgy látszik, az szdsz, az mdf és az mszp már meg is találta a saját megváltóját Bokros Lajos személyében. De lehet ő a mi megváltónk is? Van ennek reális esélye? S mi a valóságos célja az ő helyzetbe hozásának? Csalódnunk kell, ha azt hisszük, hogy ez a mi érdekünkben történik. A háttérben egy érdekkör kieszelt egy forgatókönyvet, amelynek értelmében továbbra is ők vezethetik a háttérben az országot. Ennek megvalósításáról elkezdték a tárgyalásokat, s úgy tűnik, eddig minden sínen halad. Először hitetlenkedünk, nem akarjuk elhinni, hogy ilyen megtörténhet. Azután kezdjük elhinni, hogy Ő lehet az, aki megvált bennünket. Majd már mi fogjuk követelni, hogy Ő, csak is Ő lehet az, aki kell nekünk. És az ország egyik fele majd pajzsra emeli, s ő úgy érezve, hogy megkapta a felhatalmazást, elkezdi a változtatásokat. Persze első lépésben pénzre van szükség. S a legkönnyebb ellenállás irányába indul el. Hiszen onnan a legegyszerűbb elvenni, ahol van, s ahol átláthatóak a viszonyok.

Bokros Lajos öt területet határoz meg fontossági sorrendben, ahol a reformok elkerülhetetlenek. S meg is határozza, hogy ezekhez ebben a sorrendben is kell hozzányúlni. Mi is felállíthatunk egy szcenáriót, mi fog történni.

  1. Többiztosítós modell kialakítása, a finanszírozás magánosítása. Érdekes módon az USA-ban ezzel ellentétes irányú folyamat zajlik le a közeljövőben, s a kanadai és brit rendszert fogja Obama megvalósítani.
  2. A kötelező állami társadalombiztosítás mellett kialakítja a kötelező magán társadalombiztosítást, vagyis a jelenlegi magánnyugdíjpénztárakat kiegészíti az egészségügyi magánpénztárakkal, így kialakítva az egész rendszerben a kétszintű, versenyző társadalombiztosítási modellt, értékké téve az öngondoskodást. De hogyan lehet ez öngondoskodás, ha kötelező? Miért nem választhatjuk mi meg ennek a módját?  Ez ebben a formában újra csak a dolgozók nagyobb megsarcolása. Továbbá Bokros összeköti az öngondoskodás elvét az önkéntes szolidaritással. Naív dolog elképzelni azt, hogy ami nem összeférhető, azt gondolkodásmódunk megváltozása majd összehozza. Főleg ha kötelező mindkettő, s nem mi határozzuk meg egyiknek sem a módját, sem a mértékét.
  3. Megszünteti azt a gondolkodást, hogy az állami szolgáltatások ingyenesek. Vagyis minden ilyen szolgáltatásért fizetni kell. De vannak olyan rétegek, amelyek ezután sem fognak fizetni, mert ellenkező esetben az alkotmányra hivatkoznak. Ezért ezekért a szolgáltatásokért megint azok fognak pluszban fizetni, akik adóbefizetéseikkel eddig is fenntartották a rendszert. Vagyis ugyanazért duplán fizetnek, sőt azok helyett is, akik kivonják magukat a kötelezettségek alól.

És a harmadik pont után meg is állhatunk. Ha Bokros ügyes, eddig fog eljutni az átalakításban. S mire továbbmehetne olyan célok megvalósítására, amelyek valódi változásokat hoznának, az ország másik fele már egy másik embert, pártot támogat a szavazataival, aki éppen a Bokros kormány által bevezetett intézkedéseket igéri eltüntetni. S ezzel kerül hatalomra. Itt állunk majd félig bevezetett reformokkal egy végletesen megosztott országban. A helyzettel nyernek a pártok, hiszen az szdsz-mdf-mszp nyert egy évet, amikor felelősségteljes politikusok szerepében tetszeleghettek, miközben csak saját egyéni érdekeik voltak nekik fontosak. És nyert a fidesz is, hiszen hatalomra került, Bokros bevezetett helyettük sok népszerütlen intézkedést, s ők csemegézhetnek, melyiket tartsák meg és melyiket nem.

A fentieket nagyon ügyesen kitervelték, a kérdés az, hogy jó lesz-e nekünk. Vannak kétségek. De léteznek-e más forgatókönyvek? Hiszen ha kritizálunk valamit, mindig az a válasz a másik oldalról, hogy nekünk nincs más ötletünk. Hát álljon itt néhány.

  1. Lemond a Parlament és a jelenlegi pártok önkorlátozást bevezetve nem indulnak a választásokon. Gyurcsány, Orbán, Dávid, Kuncze, Fodor, Kóka nem lehet pártelnök soha többé. 
  2. Lemond Gyurcsány, új választások. Fidesz kormányt alakít egy elismert közgazdász vezetésével. Orbán önkéntes száműzetésbe vonul.
  3. Az mszp nagykoalíciót köt a fidesszel és kipenderítik Gyurcsányt és Orbánt, végrehajtják a szükséges reformokat.
  4. Polgárháború, amely az egész jelenlegi politikai rendszert elsöpri.

 

 

Melyik a legvalószínübb forgatókönyv?

 

10 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nanena.blog.hu/api/trackback/id/tr82991088

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyébként mindenki hasonlít valakire 2009.03.09. 21:54:51

Egyébként Bokros Lajos hasonlít Lemmyre.Erős, rövid, tömör. Tekintet nélkül, avantgarde, torony, kevesen. Fáj, műtét, azonnal. Sikeres, előrelátó, cinikus. Világhír, meg nem értett, megértett. Úthenger, gőzmozdony, tank. Szakmájában egyedülálló, egyedülál…

Pingback: Bokros? Kinek a messiása? | Napi Bulvár 2009.03.09. 21:36:44

[...]kell, ha azt hisszük, hogy ez a mi érdekünkben történik. Folytatás:itt Kapcsolódó[...]

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.09. 18:04:27

Reformdiktátor (UPDATE) A jelek szerint bekövetkezhet az, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. A legújabb spekulációk szerint összeállt a két parlamenti kispárt, az MDF és az SZDSZ, hogy megzsarolják a nagy testvért, az MSZP-t. Most már az is világos, m…

Trackback: Tudtad? 2009.03.09. 17:04:15

Csináld Lajos, akkor is ha fájni fog Talán akkor hallottunk utoljára ennyit Bokros Lajosról, mikor ’95-ben megalkotta a nevéhez fűződő „Bokros csomagot”, mint a Horn kormány pénzügyminisztere. Sajnos, vagy szerencsére azonban,…

Trackback: Gulyásdemokrácia 2009.03.09. 14:49:17

Bokros for presidentAz MDF megválasztaná, ő pedig elfogadná. Egyelőre ennyi látszik a korai március 15-ét idéző eseménysorozatból. A Fidesz, hiába van itt a lehetőség, most először nem váltana kormányt.Nem támogatja a Dávid Ibolya által belengetett konstr…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.03.09. 14:02:44

ez a 4 ez nem más ötlet :) először bokros szerinted várható intézkedéseit kritizálod, majd nem fogalmazol meg más alternatívát a szükséges intézkedésekre, hanem felsorolod a lehetőségeket.

/amúgy meg nem csak az kritizálhat, aki jobban tudná csinálni. illetve attól függ. politikus politikust (vagy szakmabéli szakmabélit) csak akkor, ha van jobb ötlete. hiszen lehet valaki attól jó zenekritikus, mert ő maga nem tud semmilyen hangszeren játszani. a különbség éppen az: aki zenésznek nevezi magát, az tudjon. ha meg nem tud, akkor ne nevezze zenésznek magát, és máris nincs vele gond./

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.09. 14:44:30

@tsabeeka: Nem mondtam, hogy a Bokros program rossz. Ha egy parlamenti többséggel rendelkező párt miniszterelnöke nyújtaná be, azzal semmi probléma nem lenne. Itt most azért tolják előtérbe, mert a három párt túl akarja élni a következő 1 évet. S egy év ilyen program bevezetéséhez nem elég. Amit kifogásolok, hogy 1-1.5 év múlva itt állunk félreformokkal, fideszkormánnyal.
Én is Bokrost látom a legjobb megoldásnak (meg esetleg Surányit, Matolcsyt, stb.), de ne úgy, hogy csak strómanként tolják maguk elé.
Továbbá az általam leírtak nem jelentenek kritikát. Ez egy vélemény. És véleményt alkothatok. Az általad leírtak szerint politikához csak politikus szólhat hozzá, a többi fogja be a száját.
A kritikát pedig nem én fogalmazom meg, hanem pl. Lengyel László, Csaba László, Csizmadia Ervin, stb. Én csak az ő gondolataikat teszem magamévá.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.03.09. 14:47:00

@nanena: halló, hát értés, értés, szövegértés.

egyrészt, te írtad, hogy "Hiszen ha kritizálunk valamit, mindig az a válasz a másik oldalról, hogy nekünk nincs más ötletünk." - ezért bátorkodtam azt hinni, h éppen kritizálsz valamit.

másrészt meg nem, nem azt írtam, h politikust csak politikus kritizálhat. hanem azt, h a kritizált politikus csak egy másik politikusnak mondhatja azt, h csak akkor kritizálja, ha van jobb ötlete. mi szabadon kritizálhatjuk, hiszen lehet, h mi nem tudunk nála jobbat, viszont nekünk nem is az a dolgunk.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.09. 15:05:24

@tsabeeka: Én úgy gondoltam, hogy más forgatókönyvre van más ötletem. Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, nem ez a szakmám. Egyébként tegnap te kritizáltál valakit, mert kritizált.
Egyébként végeztem közgázt, vagyis elvileg kritizálhatnék. Ha tudnék jobbat. De újra elmondom, egyetértek a programmal. S örülnék, ha Bokros végre tudná hajtani. A problémám vele, hogy egy része az a rendszer, ami eddig az USA-ban működött. S most derült ki, hogy ez csak átmenetileg volt sikeres, mert végül egy válságban csúcsosodott ki. S ezért más országokban más utat keresnek most.
Az én kritikám nem Bokros, hanem a három párt, a mögöttük állók ellen szólt.
Egyébként örülök a vitának, új szempontok merülhetnek fel, amelyek formálhatják véleményünket. Amit ma igaznak gondolunk, holnap kiderülhet, hogy hazugság volt. De újra elmondom nem szeretnék és nem is tudok úgy írni, mint egy újságíró. Egyszerűen véleményem pötyögöm be. S elfogadom, ha másnak más a véleménye, s nem is tartom az enyémet az egyetlen valóságosnak, az egyetlen jónak. De te is tudod ebből a világból, hogy nem az a menő, ha mindent dicsérünk. Bár én azt szeretném.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.09. 18:10:11

Azt, amit Amerikában van jelenleg egészségbiztosítás címén, senki se akarta meghonosítani itthon, és a későbbiekben se fogja akarni senki. Szerintem erős csúsztatás összemosni a kettőt:

fedor.blog.hu/2008/10/07/ha_a_cseheknek_jo_nekunk_miert_nem

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.09. 18:27:45

@Fedor: Bokros programjából: "A finanszírozás magánosítása, privatizációja van tehát napirenden."
"Kötelező magánbiztosítást javaslok, aminek tagja kell legyen minden 18 éven felüli állampolgár. Ez a kötelezettség nyilvánvalóan korlátozza az egyén választási szabadságát, de ezért cserébe korlátozzuk az egymással versengő magánbiztosítók választási szabadságát is."
Amúgy nem mondtam, hogy nem lehet jó az amerikai rendszer. Minden ország más. Lengyel László mondta a múlt héten, hogy anakronisztikus olyat javasolni, ami máshol becsődölt. De nekünk először egy meglevő rendszert kell lebontani, így átmenetileg jó célt szolgálhat a kötelező megánbiztosítás, ha később még időben megreformálják.
A Bokros program: www.es.hu/?view=doc;21945

A Rendíthetetlen Ólomkatona 2009.03.10. 00:05:21

Bokros Lajos ugyanolyan szarlapátoló, mint Molnár Lajos vagy Horváth Ágnes voltak az egészségügyben. Még az ő segítségével, utoljára húznak egyet a présen, de azt hiszem, pontosabban remélem, akkorra elszakad a cérna az embereknél.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.10. 08:26:26

@nanena: Na pont itt a különbség, hogy az amerikai rendszer NEM kötelező, pont ebből vannak a problémái. Amikor az amerikai demokraták az egészségügy átalakításáról beszélnek, kb. azt akarják, mint a Bokros, meg korábban az SZDSZ, csak ápp a másik irányból indulva...

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.10. 11:10:39

@Fedor: Pontosan, erre a más irányból indulásról beszéltem. Az USA-ban a magántársadalombiztosítás részbeni államosítása folyik, Bokros meg az állami társadalombiztosítás részbeni magánosítását szeretné. Az irány pont ellentétes, de kiköthetnek ugyanolyan állapotnál. Egyébként én dolgoztam az USA-ban, és kötelező volt a dolgozóknak az egészségbiztosítás, amelyet a vállalat fizet. A probléma ott, hogy a munka világán kívül rekedtek nem rendelkeznek egészségbiztosítással.
A dilemma, hogy a teljesen magán és a teljesen állami sem működött eddig. Ezért próbálkoznak sok helyen a vegyes rendszerrel.Vagyis én sem tudok jobbat a Bokros programnál.De már múlt időben beszélhetünk róla, mert úgy néz ki, mégsem az ő programja fog megvalósulni. Mégegyszer mondom, az igazi az lenne, ha az ő programját hajtaná végre egy parlamenti többséggel rendelkező kormány. De a programnak önmagában semmi értelme, ha nincs aki végrehajtsa, vagy csak torzó marad a mű.

elyühet 2009.04.05. 06:01:58

Imho "választott képviselői útján" ráfér a népre egy tizedelés, oly szép régi hagyomány! :p
süti beállítások módosítása