nanena

Az ego az igazságnak a vélemény által módosított változatában él

nanena

kép címe

Linkblog

Iratkozz fel nanena feedjére

Microblogom

Látogatók

Friss topikok

  • zhal: Nem vagy egyedül... :) Nem erőszakosságból, csak ugye mindenkinek bejön valami, nekem ez: michae... (2010.01.18. 12:05) Nyomot hagyni
  • micupeace (törölt): szia:)most találtam rá a blogodra, beleolvasgattam, és sokszor szinte mintha a saját gondolataimat... (2009.07.19. 18:16) Kedves Papírkönyv (technológiai szakítólevél)
  • Évikati: Igazat adok neked, de én egy kicsit derűlátóbb vagyok. Azt gondolom, hogy már nem kell sokáig várn... (2009.05.31. 20:24) Elégedetlenség
  • huhaha: Mimickét imádjuk!!! (2009.05.13. 08:25) Mi az ember?
  • huhaha: Azt hiszem, sokan vagyunk így, hogy napról napra egyre több mindent veszítünk el... (2009.05.13. 08:23) Lebegés

nanena a Propelleren

Nincs megjeleníthető elem

Védjük ki az árfolyamváltozások hatását megtakarításainkra!

2009.03.13. 08:55 :: nanena

Hogyan védhetjük ki a forint árfolyamának változásait saját háztartásunkban? Biztos vannak okos gazdasági szakemberek, akiknek ez a kérdés nem okoz gondot. De a bérből és fizetésből élő embereknek, akik esetleg valamennyit meg tudnak takarítani minden hónapban, nekik nagy fejtörést okoz. Legjobb lenne, ha mindannyian már euróban kapnánk a fizetésünket, mert az látszólag nagyobb biztonságban van a negatív irányú világgazdasági változásokkal szemben. De még jó ideig forintban utalja át a munkáltatónk a bérünket hónap elején. S bár az infláció egyelőre alacsony, mégis úgy érezzük, pénzünk egyre kevesebbet ér, hiszen nemzeti valutánk árfolyama folyamatosan csökken a dollárhoz, az euróhoz, a svájci frankhoz képest. Igaz, amennyiben berakjuk a bankba, most akár 10-13%-os kamatot is kaphatunk rá. Mindeközben fél év alatt az euró árfolyama 25-30, a dolláré 40-50%-kal emelkedett. Mit tehetünk ennek kivédésére? Váltsuk át megtakarításunkat most euróra? Hiszen ma javult a forint, már 300 Ft alá csökkent. De mi lesz akkor, ha bekövetkezik az, amit a Raiffeisen bank elemzője jósol, hogy év végére 270 Ft-ra is javulhat? Mert akkor 10% százalékot elveszt az euróm az értékéből. Ezek szerint az a jó, ha forintban hagyom a pénzem? És mi van akkor, ha a másik véglet következik be, és a forint a globális helyzet romlása következtében ismételt eladási hullám áldozata lesz és katasztrófálisan csökken az értéke? Aminek következtében megtakarításom elveszti értékét. Ez a nagy dilemma. Nem merek kockáztatni. Murphy törvénye szerint, ha az egyik verzióra játszanék, akkor biztosan úgy változna a helyzet, hogy inkább a másikat kellett volna.

Ki kell találni valami olyan megoldást, ami egyik esetre is jó és a másikra is, hogy ne legyen rám semmi hatással ez az egész valuta kérdés, hogy a legjobban kezeljem a helyzetet. Nem akarok én semmi spekulációt, csak azt, hogy a tőkém megőrizze az értékét. Az én megoldásom, hogy megtakarításom azonnal kettéosztom, s az egyik felét berakom forintbetétbe a legnagyobb elérhető kamatra. A másik felét pedig átváltom az aznapi árfolyamon euróra, s azt is bankba rakom. Így pénzem egyik fele mindig forintban, a másik euróban van. Ha a forint gyengül az euróhoz képest, a tőkém nem változik, hiszen egyik fele igaz, hogy kevesebbet ér, de a másik fele ugyanennyivel többet. S ez fordítva is így van.

Ezzel a megoldással nem gazdagodik meg senki. De talán így a legkisebb az esélye annak, hogy ebben a válságban elveszítsük vagyonunkat. Persze nem én találtam fel a spanyolviaszt.

 

 

3 komment

Címkék: euró forint megtakarítás átváltás

A bejegyzés trackback címe:

https://nanena.blog.hu/api/trackback/id/tr15998513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huhaha 2009.03.13. 09:47:55

Hát igen. Ez dilemma. A forintunk napról napra kevesebbet ér. Ezurózona? Fényévnyi távolságra vagyunk! Ha jól emlékszem 2003-ra ígérték először...Vagy rossz helyre gépelődött :)a két nulla és 2030 volt a szándék? Mert akkor dőljünk hátra szép nyugodtan! "Ejj, ráérünk arra még"

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.03.13. 13:28:27

bárki is találta fel, jó, hogy közzétetted!

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.13. 14:03:47

@tsabeeka: Eredetileg magamtól alkalmaztam ezt a módszert. Tegnap egy hozzászólásban elmondtam a eloszto.blog.hu/2009/03/11/mibe_fektessunk_iden poszton.


És ez a válasz érkezett rá:

Márk Marcell 2009.03.12. 14:52:17
@nanena:
Nem hülyeség amit mondasz. Sőt aki nem akar ezzel az egész deviza kérdéssel problémázni ezzel tudja a legjobban kezelni a helyzetet. Bár én inkább a forint gyengülésben hiszek, ezért az én javaslatom inkább a deviza. A technikai elemzés, a piaci hangulat és a reformok nélküli magyar gazdaságpolitika is ezt támasztja alá... szerintem
Az ötlet viszont tökéletes. Sokan használják is a módsszert. És képzeld ezzel az opciók piacán még pénzt is lehet keresni, nemcsak a tőkét őrizni!
süti beállítások módosítása